Terug naar overzicht

Doffe plekken verwijderen uit natuursteen

Natuursteen is gigantisch mooi en dit wil je mooi houden. Of je nu Belgisch Hardsteen, graniet of marmer hebt, je wilt geen doffe plekken krijgen op natuursteen. Elke steen is anders en daar heeft Moeller Stone Care (HMK) alle producten voor. Gebruik je verkeerde schoonmaakmiddelen kun je het natuursteen onherstelbaar beschadigen. In deze blog lees je hoe RBN-onderhoudsproducten tips geeft om doffe plekken te verwijderen uit natuursteen en te voorkomen.

Al het natuursteen heeft een andere samenstelling, die over het algemeen makkelijk beschadigd. Dit noem je poreus. Komen er bepaalde zuren op, dan krijg je doffe plekken. De zuren reageren met de kalk in de steen waardoor een chemische reactie ontstaat.

Vermijd het gebruik van zuur, echt!

Zoals net genoemd, zit er in natuursteen kalk. Door zuur/azijn op natuursteen ontstaan de doffe plekken. Het kan soms lastig zijn om te weten welke middelen je moet gebruiken en welke je moet vermijden. Harde steensoorten bevatten ook kalk maar kunnen over het algemeen wel tegen zuur. Het probleem is dat veel soorten steen als graniet worden aangeduid. Hierdoor kan het zijn dat je denkt een zuurbestendige steen te hebben, terwijl je toch doffe plekken in natuursteen krijgt. Je moet dus zeker weten dat het ook echt graniet is.

Voorbeelden van zuren zijn:

  • Antikalk
  • Azijn
  • Fruitsappen/frisdranken
  • Wijn

Niet alleen zuren veroorzaken doffe plekken in natuursteen maar ook bijtende middelen. Dit zijn agressieve middelen die de steen aantasten. Wil je doffe plekken in je natuursteen voorkomen gebruik dan bijvoorbeeld geen:

  • Chloor
  • Ammoniak
  • Ovenreiniger

 

Het is lastig doffe plekken te verwijderen uit natuursteen, maar niet onmogelijk. Door met de juiste middelen te reinigen en te beschermen worden doffe plekken sterk verminderd. Voor hardsteen gebruiken wij pads die de vloer ligt schuren. Hierdoor verdwijnen doffe plekken in natuursteen.

 

Hoe kan ik doffe plekken verwijderen en natuursteen goed schoonmaken?

Nu je weet hoe je doffe plekken in natuursteen kunt voorkomen moet je ook weten hoe je wel moet reinigen. Afhankelijk van de type natuursteen zijn er verschillende Moeller Stone Care producten. De reiniger die op bijna ieder typte toepasbaar is, is de HMK R155 grondreiniger zuurvrij. Om de badkamer te reinigen is er bijvoorbeeld de R156 marmer badkamerreiniger.

Belangrijk hierbij is ook impregneren. Met impregneren zorg je ervoor dat zuren niet in natuursteen kunnen trekken. Je beschermd hiermee bijvoorbeeld je hardsteen. Hardsteen beschermen is een goede optie om ook het onderhoud (met bijvoorbeeld HMK P324 edelzeep) makkelijker te maken. HMK S242 kleurverdieper is een prachtig middel dat kan helpen doffe plekken te verwijderen.

Marmer, graniet of ander natuursteen lijkt moeilijk schoon of glanzend te krijgen. Er zijn echter genoeg producten die doffe plekken uit natuursteen krijgen.

Neem vooral contact met ons op voor advies.

 

Belangrijk: bijhouden van natuursteen

Daarnaast is het enorm belangrijk om natuursteen te blijven onderhouden. Afhankelijk van je type steen zijn hier ook weer opties voor. De HMK P324 edelzeep is een goed middel om te reinigen. Met de HMK P324 edelzeep kun je bijvoorbeeld marmer, weer glanzend krijgen.

Voor hardsteen oppervlaktes is HMK P333 hardsteen olie weer een goede optie.

Het geheim is zorgvuldigheid en regelmatigheid. Het is belangrijk dit bij te houden.

 

Samenvattend: Reinigen met HMK R155 grondreiniger, impregneren met HMK S242 kleurverdieper, wekelijks onderhouden met HMK P324 edelzeep.

Deze Moeller Stone Care producten zijn veel genoemde producten. Ben je nog niet echt bekend met de producten van Moeller Stone Care, vraag dan ons om de opties.

Gratis productadvies?
De waardering van www.rbn-onderhoudsproducten.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 641 reviews.