Terug naar overzicht

Graniet schoonmaken

Categorie: BeschermenOnderhoudenReinigen

In deze blog vertellen wij van RBN, hoe je het beste een graniet kan schoonmaken. Of je nu je granieten vloer wilt schoonmaken of je granieten aanrecht wilt schoonmaken, de werkwijze is nagenoeg hetzelfde. Het enige dat anders is, zijn de machines die je eventueel kunt gebruiken.

Wat is graniet en waarom moet je opletten met schoonmaken?

Sommige mensen denken dat graniet en granito hetzelfde is. Echter is dit een andere steensoort. Het schoonmaken van graniet wordt op een andere manier gedaan. We zullen het verschil tussen graniet en granito even kort uitleggen. Graniet is een hard gesteente en wordt als blokken uit de bergen, gedolven. Deze blokken worden verwerkt tot tegels, vervolgens kan er een granieten vloer van worden gemaakt. Graniet is net als marmer zeer poreus en absorberend. Bij het schoonmaken van graniet moet je dus ook goed opletten met het werken met zuren. Zuren veroorzaken vlekken en doffe plekken in graniet. Als je doffe plekken in graniet hebt, kan het zijn dat je graniet moet polijsten.

Granito, wat is het verschil met graniet?

Dan heb je ook nog Granito. Granito bestaat niet uit 1 stuk steen. Granito is  juist een gestorte vloer van cement of epoxy. Dit cement of epoxy bevat kleine stukjes natuursteen zoals marmer, graniet of kwarts. Vaak zijn deze stukjes marmer of graniet, afvalstukjes die nergens anders gebruikt konden worden. Ze zijn samengevoegd en zo vormen zo de granito vloer. Er is veel geëxperimenteerd met de kleur, hoeveelheid cement etc. Dit zorgt ervoor dat granito tijdloos is. Door de basic- en natuurlijke uitstraling zijn er veel verschillende soorten stijlen. Granito kan dus graniet bevatten maar dit hoeft niet altijd. Daardoor vergt Granito schoonmaken, evenals graniet schoonmaken, veel aandacht.

Voorbeeld van Granito

Hoe werkt het schoonmaken van graniet? Hoe reinig je graniet?

Je hebt vlekken in je graniet en wilt dus je graniet vloer of aanrecht, schoonmaken. Zoals gezegd is graniet poreus. Daarom is het van belang dat je de juiste schoonmaakmiddelen aanschaft om je graniet schoon te maken. Prostone heeft de juiste producten om graniet te reinigen. Of dit nu een tafel, aanrecht of vloer van graniet is Prostone producten maken het allemaal schoon. Voor het reinigen en beschermen van graniet hebben zij verschillende producten.

Vlekken uit graniet halen doe je met Cekafix-M. Cekafix-M is een reiniger die natuursteen op alkalische wijze reinigt en ontdoet van alle soorten vervuiling. De ProStone Cekafix-M is geschikt voor het verwijderen van cementsluier en periodiek reinigen. De Cekafix-M trekt de vlekken en het vuil uit het graniet. Vlekken verwijderen uit graniet wordt met dit middel een stuk makkelijker.

 

Hoe bescherm je graniet tegen vet en vlekken?

Graniet wil je beschermen tegen vet en vuil. Of je nu net graniet hebt gepolijst of juist graniet schoon hebt gemaakt, beschermen is essentieel. Het beschermen van graniet doe je door te impregneren. Impregneermiddel dringt diep door in het graniet. Wanneer je vuil of vet knoeit, trekt dit daarom niet direct in het graniet. Impregneren doe je met een mop, kwast of roller. Soms is een tweede laag nodig, dit breng je binnen 30 minuten aan. Zo krijg je optimale bescherming van je graniet. Let op, je moet het overtollige impregneer van de tweede laag weghalen. Dit doe je met een droge microvezeldoek.

Na goed impregneren met ProStone Graniet impregneer geniet je dus langer van je graniet. Je wilt het harde werk na het schoonmaken niet voor niets doen. Onderstaand zie je hoe een druppel blijft liggen nadat graniet geïmpregneerd is met ProStone Graniet impregneer

Moet ik het impregneren van graniet herhalen?

De impregneerlaag kan in de loop van de tijd gaat slijten. Zeker wanneer de impregneer op een graniet vloer wordt aangebracht. Afhankelijk van het onderhoud van je graniet (dus hoe vaak je graniet schoonmaakt en dweilt) gaat de impregneerlaag tot 5 jaar mee. Dit is theoretisch gezien. In de praktijk zien we dat het graniet, ooit langer of juist korter beschermd is. Het kan er aan liggen of het graniet gepolijst is of niet. Onderhouden van graniet is daarom belangrijk. Lees daarom de laatste alinea over graniet onderhouden.

Graniet onderhouden na het impregneren

Wanneer je het graniet hebt schoongemaakt en geïmpregneerd hebt, wil je natuurlijk dat deze laag zo lang mogelijk goed blijft. Misschien wil je glanzend graniet of wil je gewoon de impregneerlaag goed onderhouden. Daarvoor heeft ProStone ook een oplossing gevonden. Met de ProStone Calciumzeep kun je de kleur van je graniet lang behouden. De beschermlaag wordt gevoed en blijft daardoor langer zitten. Deze vetzuren zorgen voor een reactie met de kalk, dat in vele natuursteen vloeren te vinden is, en vormt een in water oplosbare laag. Door deze techniek blijft uw graniet langer mooi.

ProStone Calciumzeep

De Calcium speciaal zeep. Voor ongekende kleur

We begrijpen dat het veel informatie is. Graniet schoonmaken is ook tijdrovend. Mocht je geen zin hebben om dit zelf te doen, of twijfel je aan jezelf? Vraag dan naar de mogelijkheden om uw graniet te laten schoonmaken door ons. Mocht je andere vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op.

Gratis productadvies?
De waardering van www.rbn-onderhoudsproducten.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 632 reviews.