Terug naar overzicht

Marmer polijsten en glanzend maken

RBN onderhoudsproducten helpt je naar glanzend marmer

Marmer kan na jaren van gebruik dof worden. Het kan voorkomen dat, bijvoorbeeld uw marmeren vloer, kleine krasjes krijgt. Ook het inlopen van vuil en zand is schadelijk voor marmer. Dit komt doordat er op een marmeren vloer geleefd wordt. Polijsten van marmer kan hiervoor een goede uitkomst bieden. Met het polijsten van marmer komt uw vloer weer tot leven en gaat het marmer weer glanzen. In deze blog neemt RBN je mee in wat polijsten van marmer is, en hoe je zelf je natuursteen kan polijsten.

Wanneer kun je de marmeren vloer gaan polijsten?

Er is een aantal redenen te verzinnen waarom je marmer wil gaan polijsten. Je natuursteen vloer kan doffe plekken hebben, of je kan geknoeid hebben op natuursteen. Dit wil je natuurlijk zo snel mogelijk herstellen.

Doffe plekken of krassen in je marmer of natuursteen

Je natuursteen is er lelijk van geworden. Er zitten zoveel krassen of doffe plekken in je marmer, dat je er eigenlijk gek van wordt. Of je hebt net een nieuwe woning gekocht en wilt het marmer gaan polijsten. Hier volgt kort een uitleg over hoe doffe plekken en krassen ontstaan in marmer.

Doffe vlekken op marmer verwijderen

Natuurlijke slijtage zorgt ervoor dat de glans van marmer verdwijnt. Dit is bijna onoverkomelijk. De marmeren vloer wordt steeds ruwer en er komen krassen in de natuursteen. Hiervoor zijn de 2 voornaamste redenen:

 • Je leeft op de vloer en brengt vuil en zand mee naar binnen. Hierdoor wordt de bovenste laag van het natuursteen, aangetast
 • Na loop van tijd trekt dit vuil in je marmer en geeft het doffe plekken.

 

Alledaagse problemen

Het kan natuurlijk zo zijn dat je iets laat vallen op je marmer of natuursteen. Je werkt op je marmer aanrechtblad en laat er wel eens een druppel op vallen.

Wanneer dit zuren bevat wordt het kalk in het marmer flink beschadigd. Het kan leiden tot doffe plekken of kringen in je marmer. Een aantal producten dat doffe plekken in marmer geeft zijn:

 • Wijn
 • Schoonmaakproducten met een PH-waarde lager dan 7
 • Fris- en fruitdranken
 • Zuren lossen kalk op en kunnen een marmeren ondergrond flink beschadigen.

Als je zuren op marmer knoeit kun je de schade proberen te beperken door dit direct te verwijderen. Als je er snel bij bent kun je doffe plekken voorkomen. Met de juiste reiniger en licht schuursponsje kan je de doffe plek in natuursteen voorkomen. Is dit nu vaker gebeurd, dan wil je overgaan op marmer polijsten.

 

Schoonmaakproducten op marmer verkeerd gebruiken

Zoals eerder benoemd, is marmer poreus en daarmee kwetsbaar. De poriën in deze natuursteen wil je beschermen tegen vet- en vuilvlekken. Hierboven hebben we al genoemd dat je geen zuren moet gebruiken op marmer, omdat dit doffe plekken veroorzaakt. Dit geldt ook voor schoonmaakmiddelen. Gebruik geen azijn, citroenzuur, antikalk of andere producten met lage PH-waarde. Echt, geloof ons wij hebben meerdere gevallen gezien waar veel doffe plekken in marmer zaten, door verkeerd gebruik van schoonmaakmiddelen. Wellicht denk je dat het schoonmaken van marmer een lastige taak is. Dat kan kloppen, het vergt vooral veel aandacht en oog voor detail. Echter vergt het geen 5 verschillende reinigingsproducten.

Het is goed om je bewust te zijn over wat nu doffe plekken veroorzaakt. Zorg er dus voor dat je weet wat voor natuursteen je hebt liggen, alvorens je overgaat tot schoonmaken. Producten met een lagere PH-waarde dan 7 tasten het klak in marmer niet aan.

Bestaande marmeren vloer een keer behandelen

Afhankelijk van verschillende situaties, kan je het marmer behandelen. Want wanneer moet je een marmeren natuursteen vloer nu laten behandelen? Wanneer kan ik mijn marmeren natuursteen vloer zelf behandelen? Het hangt allemaal af van de belasting op het marmer en de gebruikte onderhoudsmiddelen. Weet je niet zeker of je marmer moet polijsten, vraag ons op hulp.

 

Bestaande marmerenvloer in bijvoorbeeld uw nieuw huis

 

Heb je het geluk dat je een nieuw huis hebt gekocht, met marmeren of natuursteen vloer. Dan raad ik zeker aan om te kijken naar de mogelijkheden voor polijsten of behandelen. Natuursteen hoort namelijk prachtig te zijn en het maakt uw woning compleet. Marmer wordt steeds populairder. Of het nu een marmeren aanrecht, marmeren douchewand of marmeren vloer is, je wilt ervan blijven genieten.

Je kan slijtage nou eenmaal niet tegengaan. Doffe plekken komen, maar wij willen er graag mee helpen dat deze doffe plekken ook weer gaan. Geldt overigens voor al het vuil in uw nieuwe huis of natuursteen vloer.

Hoe kunt u dof marmer weer laten glanzen?

We gaan hier een techniek benoemen die veelvoorkomend is, bij het polijsten van marmer. Er zijn verschillende technieken in het polijsten van marmer, daar zou je ’n hele blog over kunnen schrijven. Daarom beschrijven wij hier de twister polijst methode bij het polijsten van marmer. In deze methode gebruik je diamant pads en polijstpoeder.

 

Grof polijsten marmer

Je marmeren vloer kun je ligt schuren met diamantschijven die je onder een polijstmachine doet. Vaak heeft deze pad een bepaalde “korrel”. In dit geval een korrel van 400. Met deze korrel wordt de structuur van marmer geopend. Hiermee kun je kleine krasjes uit marmer verwijderen. De natuursteen is nu poreus en zal een matte of wat doffe uitstraling hebben. Om het doffe marmer te laten glanzen, ga je over tot licht polijsten.

Middel polijsten marmer

Ook voor dit proces gebruik je een diamantschijf. Dit keer een middel grof korrel. De schijf heeft een korrel van 800. Dit zorgt ervoor dat je marmeren vloer weer opgebouwd wordt en structuur krijgt. Het marmer zal zich gaan sluiten. Door het sluiten van het marmer krijgt de vloer een glanzende uitstraling. Dit is de tweede stap in het polijsten van marmer. Zou je hier stoppen met polijsten dan heb je een licht gezoet marmeren vloer.

Fijn polijsten marmer

Als laatste wordt de natuursteen vloer opgeboend en gepolijst met een schijf. In deze fase heeft de pad een korrel van 3000. Als laatste gebruik je hier ook nog de HMK P727 polijstpoeder. Deze poeder geeft marmer een zeer glanzende uitstraling. Je marmer zal dus weer glanzen en gezoet zijn. De vloer sluit zich bijna helemaal weer.

 

Wij adviseren u na het polijsten van marmer, de marmeren vloer te impregneren Hiervooror zijn er speciale middelen. Het impregneren van marmer doe je het makkelijkste met S234 vlekstop.  Hiermee wordt de marmeren vloer beschermt tegen vet, vuil en olievlekken. Hierdoor kunt je langer genieten van je glans in marmer. Daar heb je het immers voor gekocht.

Marmer laten polijsten door specialisten?

 

Wilt u uw marmeren vloer laten polijsten door specialisten? Wij hebben een groot netwerk, kunnen u van adviezen voorzien en kunnen voor je het marmer polijsten. Wil je hiervoor de mogelijkheden weten? Neem dan snel even contact met ons op.

We geven een indicatie om marmeren vloer te laten polijsten:

 • Woning/dagelijks gebruik – Marmeren vloer in een huis


Het dagelijks gebruik van marmer brengt vuil en krassen met zich mee, de vloer gaat er geleefd uitzien. Hierdoor kan marmer dof worden en kunnen er krasjes in marmer ontstaan. Als u goed reinigt en onderhoudt, dan hoef je het marmer, niet jaarlijks te polijsten. Het onderhouden van marmer doe je met HMK P324 edelzeep in combinatie met HMK P319 granit polish. Door het gebruik van deze producten blijft het marmer glanzen en hoef je maar een keer in de 5/7 jaar te polijsten.

 • Marmeren vloer in een bedrijfsgebouw

Als je een marmeren vloer hebt in je bedrijf, ligt deze vaak in de entree. Hier lopen veel mensen. Doffe plekken en krassen in marmer worden sneller zichtbaar. Voor het aanzien van je bedrijf wil je deze doffe plekken en krassen uit je natuursteen verwijderen. Een keer per 1 / 2 jaar polijsten is raadzaam. Daarnaast is ook het gebruik van HMK P324 Edelzeep en HMK P319 goed voor de glans van marmer

 

Zelf marmer polijsten?

Wat heb je nou nodig om zelf marmer te polijsten?

Je wilt zelf aan de slag en wil dus ook zelf marmer gaan polijsten. Hieronder beschrijven wij in 5 stappen wat je moet doen als je polijsten van natuursteen goed wilt aanpakken.

 1. Koop de juiste reinigingsproducten om je vloer te reinigen. Koop altijd neutrale reinigingsproducten
 2. Gebruik een eenschijfsmachine voor het polijsten en reinigen van natuursteen vloeren
 3. Zorg dat je de juiste pads in huis haalt. Er zijn verschillende soorten pads voor polijsten van marmer. Je moet diamant pads hebben.
 4. Altijd een goede optie. Polijstpoeder laat marmer extra glanzen en geeft een hoogglanzend effect aan natuursteen
 5. Impregneren en onderhouden. Gebruik HMK P324 en HMK P319 om de marmeren natuursteen vloer dagelijks te reinigen en te onderhouden.

Een glanzende natuursteen vloer begint hier! Je hebt kunnen lezen wat doffe plekken in natuursteen veroorzaakt en hoe je dit weer schoon kan krijgen. Als laatste gaven we je nog tips om natuursteen weer glanzend te maken. Weet je het nog niet zeker? Neem dan gerust contact op, wij helpen je graag.

 

 

 

Gratis productadvies?
De waardering van www.rbn-onderhoudsproducten.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 642 reviews.