Terug naar overzicht

Natuursteen impregneren

In deze blog gaan wij specifiek in op natuursteen impregneren. Wat is natuursteen precies en hoe kan ik dit impregneren? Er zijn vele varianten van natuursteen, dit wordt soms nog wel eens door elkaar gehaald. Het is daarom belangrijk om te weten wat natuursteen precies is. Daarom ook het belang van deze blog.

Je wilt natuurlijk goed impregneren. Daarom beschrijven we ook waarom je natuursteen moet reinigen. Als je deze stappen goed doorloopt dan wordt het toekomstige schoonmaken alleen maar makkelijker. Top toch?

Voorafgaand aan het natuursteen impregneren

Voordat je gaat beginnen met het impregneren van natuursteen is het belangrijk dat het oppervlak goed schoon is. Hierboven hebben we al uitgelegd dat er verschillende soorten natuursteen zijn. We leggen het uit aan de hand van een zuurvrije reiniger. Zuurvrije reinigers zijn reinigers die je op ieder soort natuursteen kan gebruiken. Deze reinigers maken je natuursteen helemaal tip top in orde en klaar voor het impregneren.

Sommige mensen hebben net verbouwd en hebben dus een goed smerige vloer. Ook hiervoor kun je gewoon een zuurvrije reiniger gebruiken. Maak m gewoon een beetje sterker en je zult zien dat het vet en vuil net zo makkelijk verdwijnt. Soms moet je het ook niet moeilijker maken. Om het niet te langdradig te maken wil ik je verwijzen naar de producten waarmee je zuurvrij kunt reinigen. Op deze producten staat een beschrijving over hoe je ze kunt toepassen:

  1. HMK R155 zuurvrije reiniger 
  2. Seal Guard all clean

Wel handschoenen dragen tijdens het reinigen. Hoewel ze geen zuren bevatten zijn ze niet erg fijn voor je handen.

Het is belangrijk om te reinigen. Als je dit namelijk niet van te voren goed doet, kan het zijn dat je vlekken ” opsluit” deze vlekken zijn dan bijna niet meer te verwijderen. Eventjes de tijd nemen dus.

Natuursteen impregneren

Nu zijn we eindelijk bij het moment waarvoor we komen. Het deel van natuursteen impregneren. We hebben net gelezen hoe belangrijk is het is om van te voren goed te reinigen. Nu is het belangrijk dat je de vloer ook goed laat drogen. Voor de meeste (niet voor alle) impregneermiddelen moet het vochtgehalte onder de 5% liggen. Anders kan het vocht in de impregneerlaag trekken. Deze droogt dan niet goed en mooi op en beschermd minder goed. Zo heb je nog niet je gewenste resultaat… verdorie. Dit duurt vaak 24 uur voordat het vochtgehalte daaronder ligt. Heb je helemaal geen zin om zo lang te wachten? Kijk dan naar de producten van Seal Guard

Welke soorten natuursteen impregneer zijn er?

Het allereerst belangrijk dat je weet wat voor soort impregnering je wil. Je kan ervoor kiezen om op waterbasis of oliebasis. Beide hebben zo zijn voordelen. Hierover kun je, wanneer je nog niet weet welke je wil, altijd advies inwinnen. Sommige impregneermiddelen zijn geschikt voor buiten, andere weer niet.

Vervolgens heb je ook nog keuze in welk soort effect je graag zou willen. Ga je voor een hoogglans of een kleurverdieper? Wil je zijdeglans of juist mat? Er is veel te kiezen bij natuursteen impregneren zoals je kunt lezen. Dan kan het ook nog afhankelijk zijn van de type steen welke je moet hebben. Pfoe.. we gaan er voor nu niet dieper op in, anders zie je door de bomen het bos niet meer. We gaan er in deze blog uit van een neutraal impregneermiddel voor natuursteen. Deze doen niks met de kleur of structuur van het oppervlak maar beschermen als een tierelier. Voorbeelden hiervan zijn:

  1. HMK S234 vlekstop 
  2. Seal Guard Gold Label

Hoe moet ik dan precies natuursteen impregneren?

Het is belangrijk dat je de tijd neemt voor je werk. Je hebt waarschijnlijk veel geld betaald voor je natuursteen en je wilt hier dus ook goed mee omgaan. Neem de tijd! En ben zuinig op je natuursteen. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Doe je het vaker, dan kan je het sneller maar ik neem even aan dat je het niet wekelijks doet.

Wat is de techniek met natuursteen impregneren?

Het is belangrijk dat je kruislings werkt. Dit voorkomt namelijk strepen en zorgt voor een goede dekking. Je wilt alles evenredig raken en dit doe je met door kruislings te werken. Natuursteen impregneren komt nauw dus daarom ook deze techniek. Moet je een groter oppervlak doen? Dan kun je gebruik maken van een professionele vernevelaar. Moet je wat kleinere oppervlakken doen waarvoor het niet erg is dat je op je knieën moet werken? Dan kun je natuursteen impregneren met een roller of microvezeldoek.

Voor ieder middel is het verbruik, de droogtijd en geur anders. Soms kan het zelfs zijn dat je een tweede laag moet aanbrengen. Dit kan het geval zijn wanneer je natuursteen wat ouder is. Dan is het belangrijk om natuursteen twee keer te impregneren. Je hoort wel dat er veel variaties zijn. Ben je daarom nog niet zeker van je keus? Win dan advies in bij de persoon die het natuursteen heeft gelegd. Soms doen zij van te voren het natuursteen impregneren.

Een standaard tip willen we je wel alvast meegeven; moet je in een ruimte werken waar je niet goed kan ventileren? Dan kun je in sommige gevallen ster kiezen voor een impregneermiddel op waterbasis. Niet ieder type steen is geschikt voor een middel op waterbasis. Ben maar niet bang, je kan dan nog steeds natuursteen impregneren. Gebruik dan een professioneel masker als ademhalingsbescherming. 24 uur nadat je hebt geïmpregneerd hoef je je geen zorgen meer te maken over schadelijke luchtjes. Zo kan je dus veilig natuursteen impregneren!

Vragen over het gebruik van impregneermiddel?

We kunnen ons indenken dat je na deze blog nog vragen hebt. Welke impregneer voor natuursteen heb ik nodig? Kan ik alles zomaar gebruiken? Is het wel goed om zelf natuursteen te impregneren?

Wil je nu advies of tips neem dan gerust contact met ons op. Ook wanneer het impregneren en reinigen niet zelf wil doen staan wij voor je klaar! RBN wil voor iedereen een lang houdend mooi natuursteen oppervlak! Daarom schreven wij in eerste instantie ook deze blog over natuursteen impregneren…

Gratis productadvies?
De waardering van www.rbn-onderhoudsproducten.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 642 reviews.