Terug naar overzicht

Natuursteen schoonmaken

Natuursteen schoonmaken: het is een klus die je niet iedere dag doet maar die wel belangrijk is om de mooie uitstraling van je natuurstenen oppervlak te behouden. Wil je graag weten hoe je dit goed aanpakt? RBN biedt in deze blog allerlei handvatten om natuursteen schoonmaken makkelijker te maken. Met deze tips heb je in no-time weer een schone keuken, badkamer, kozijn of vloer.

Als je nog niet bekend bent met het proces, maar al wel snel even gezocht hebt, ben je waarschijnlijk op de hoogte van de grote hoeveelheid beschikbare onderhoudsproducten. Allemaal beloven ze om je natuursteen weer perfect schoon te maken. We snappen maar al te goed dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Laten we dus eerst eens kijken naar welke producten je nu écht nodig hebt. Ik beloof je dat het schoonmaken van natuursteen met de juiste producten al een stuk makkelijker wordt.

Na het lezen van deze blog weet je precies welke producten je moet gebruiken zodat je groene zeep, schoonmaakazijn en andere trucjes van oma achterwege kan laten. RBN geeft je 3 van de meest gekochte producten zodat je volledig aan de slag kunt.

Belangrijk is ook dat wij aan het milieu denken. Alle producten zijn afbreekbaar en niet schadelijk voor het milieu. Je zult ook niet het mooiste doosje vol met kleurrijke afbeeldingen krijgen maar goed, daar doe je het niet voor. Je doet het om je natuursteen weer schoon te krijgen.

 

Stap 1: De juiste producten om natuursteen te kunnen schoonmaken

Je bent hier gekomen omdat je zocht op natuursteen schoonmaken, marmer schoonmaken of gewoon op Moeller Stone Care producten. Als dat laatste het geval is, ben je wellicht al bekend met een aantal producten die hieronder genoemd worden. Zo niet, geen zorgen, een beetje les hierin is nooit verkeerd.

Eigenlijk is het heel makkelijk, de HMK producten van Moeller Stone Care zijn de juiste producten. Ze zijn zeer effectief en vervangen alle producten die je ooit ergens anders hebt gekocht voor het schoonmaken van je natuurstenen oppervlak. We werken zelf ook actief met deze producten, zo sterk geloven we er dus in.

 

Stap 2: Natuursteen schoonmaken

Ja eindelijk, het kopje wat je wilde lezen. Het schoonmaken van je natuursteen is gelukkig niet moeilijk maar je moet er wel even de tijd voor nemen.

1. Product mengen en oppervlak voorbereiden

Ter voorbereiding van de schoonmaak is het zeer belangrijk om je oppervlakte eerst goed nat te maken met schoon water. Zo voorkom je dat het product gaat indrogen en sporen nalaat.

Gebruik voor het schoonmaken van je natuursteen HMK R155. Deze reiniger reinigt grondig en verwijdert zelfs vuil dat diep in de stenen getrokken is. Volg de aanwijzingen op het product om de correcte mengverhouding te weten te komen. Afhankelijk van de vervuiling van je oppervlakte is de grondreiniger ook nog te verdunnen.

2. Schoonmaken

Spreekt voor zich. Schrobben met die borstel!

3. Nazorg

Om te voorkomen dat het product een residu achterlaat, spoel je het oppervlak nadien grondig na met schoon water. Een emmer water teveel gebruiken is minder erg dan lelijke vlekken op je stenen.

Zo geniet je in drie snelle stappen weer van je stralend graniet, marmer of Belgisch hardsteen.

Helaas houdt het na deze stap niet op. Het beschermen van je natuursteen is namelijk net zo belangrijk of zelfs nog belangrijker dan schoonmaken. Laat staan het onderhouden van natuursteen.

Alle schoonmaakmiddelen ›

Stap 3: Natuursteen impregneren

Wat is impregneren?

Impreg- wat? Impregneren is het voeden van van je natuursteen om deze te beschermen. Met impregneren van natuursteen zorg je voor een beschermlaag tegen het binnendringen van vuil en vet in je steen.

Dit is een essentiële stap in het schoon houden van natuursteen. Het kan zorgen voor nieuwe glans op je doffe natuursteen of juist een neutrale (matte) look. Na het reinigen van natuursteen dien je 24 uur te wachten voordat je gaat impregneren.

Waarom impregneren?

  • Het geeft een beschermlaag over je natuursteen
  • Laat je natuursteen glanzen of net een matte uitstraling
  • Makkelijk vuil opdoen
  • Verlengt de levensduur van je steen

Producten om te impregneren

Er zijn zeer veel verschillende impregneermiddelen te koop met allemaal hun eigen eigenschappen. Omdat er zo veel middelen beschikbaar zijn, focus ik me hier op de HMK S234. We benoemen dit product omdat wij het 90% van de keren aanraden. Het is een zeer gebruiksvriendelijk (aanbrengen met een microvezeldoek) en breed toepasbaar impregneermiddel geschikt voor keuken, badkamer en noem het maar op.

Twijfel je toch welke je nodig hebt? Vraag het ons dan. Wij en Moeller Stone Care staan voor je klaar met advies.

 

Stap 4 : Onderhouden van natuursteen

Dit is een belangrijk onderdeel in het mooi houden van je natuurstenen oppervlak en eigenlijk de oorzaak van het probleem waarvoor je kwam. Door goed te onderhouden kan je lang genieten van je natuursteen en blijft de glans, matte look of welke look dan ook optimaal. En hoef je dus niet elke keer je natuursteen intensief te reinigen. Daarnaast zal je 10x minder gefrustreerd zijn tijdens het schoonmaken. Je merkt namelijk dat dit steeds makkelijker gaat door het gebruik van onderhoudsproduct HMK P324 edelzeep. Het houdt je natuursteen mooi en geeft een lekkere frisse geur.

Ook niet onbelangrijk: met 1 fles kom je lang toe. Dat is natuurlijk goed voor je portemonnee, jammer voor ons dat wel…

Zoals gezegd zijn er veel producten voor het schoonmaken en onderhouden van natuursteen. De drie producten vermeld in dit artikel zijn een basis. Wij staan altijd open voor vragen over deze en onze andere HMK producten. Wij werken nauw samen met Moeller Stone Care.

Gratis productadvies?
De waardering van www.rbn-onderhoudsproducten.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 643 reviews.